maanantai 15. elokuuta 2011

Suomen marjat

Elämän ja terveyden kunniaksi postaan ajankohtaista infopakettia marjoista, joita itse olen poiminut. Tarkoitus olisi että tästä kirjoituksesta olisi apua itse kullekkin marjapaikkoja etsiessä, joten koitan antaa vinkkiä mistä marjoja kannattaa etsiä. Lisäksi rankkaan marjat asteikolla I-V omien preferenssieni mukaan. Eli täältä pesee marjat satokausien mukaisessa järjestyksessä:


Hilla (III): Soilta ja rämeiltä löytyvä arvokas pidetty marja, jonka poiminta-aika on varsin lyhyt (Oulun seudulla 15.7-1.8 pohjoisempana myöhemmin) Yleensä kannattaa suunnnistaa poimimaan korpeen, jolloin saatat löytää käymättömän paikan. Tämä sääntö toki pätee myös muiden marjojen kohdalle.Saskatoon (II):   Pohjois-Amerikasta peräsin oleva Suomeen saapunut siirtomarja, joka kasvaa isossa puskassa. Sato 15.7-15.8. Olen maistanut ainakin kahta eri lajiketta, joista toinen oli maistuvan makea ja toinen happamampi. Kannattaa etsiä kaupunkien isommista puistoista, joihin saskotoonia on monesti istutettu.


Punaherukka (II): Väkevän makuinen aromikas marja. Tämä marja on ylivoimaisesti parempi pensaasta suoraan syötynä ja säilöntämahdollisuudet ei niin hyvät (poislukien mahdollisuus valmistaaa huippumehuja). Punaherukkaa kasvaa villinä Oulun seudulla tosi paljon ja kukaan ei tunnu villejä marjoja poimivan. Kannattaa etsiä luontoalueilta, metsiköistä ja autiotalojen pihoilta. Sato heinäkuun lopusta elokuun loppuun.

Mustaherukka (IV): Makea C-vitamiinipommi. Nopea syödä pensaasta, mutta suhtkoht hidas poimia. Helppo pakastaa, erinomainen mehuun sellaisenaan sekä sekamehuihin. Villipensaita olen löytänyt muutamia, mutta näissä sato on ollut heikko sillä pensaat vaativat säännöllistä leikkuuta hyvän sadon tuottaakseen. Hinta oli viime viikolla koneellisesti poimitulla mustaherukalla 12.5€/5kg ja tällä hinnalla harkitsisin vakavasti ostamaan pakkaseen laatikollisen mikäli itse ei marjoja luonnosta löydä. Sato heinäkuun lopusta elokuun loppuun.Mesimarja (V): Nykyään suuressa osaa maata harvinainen marja sen parhaiden kasvualuestojen eli peltojenpientareitten hävittyä. Saaristoalueilta kannattaa vielä etsiä tätä marjaa. Erinomaisen aromikas ja makea. En ole koskaan säilönyt tätä marjaa, sillä löydän kesäisin vain muutamia kymmeniä yksilöutä jotka menevät parempaan käyttöön samantien.

Vadelma (IV): Makea satoisa marja.. Yleisesti kaksi lajiketta eli villivadelma ja puutarhavadelma. Puutarhavadelma kasvaa villivattua isommaksi, mutta on toukille herkempi. Kannattaa silti laittaa sitä pihalle kasvamaan silllä marja leviää helposti ja tuottaa parissa vuodessa hyvän sadon. Kaupunkien metsistä löytyy paljon villivadelmaa, joten ei muuta kuin pyörä alle ja etsimään kotipaikkasi parhaat paikat! Ei-taajama alueilla on usein isoja kukkuloita, jotka täynnä vattuja. Kerran kävin tämmöisellä alueellta ja siellähän oli porukkaa asuntoautoilla poimimassa vattua myyntiin. Torilla myytävät marjat on todennäköisesti varsin kaasutettuja? joten en suosittele ostamaan niitä. Luomuvatun hinta oli marketissa 30€/kg ! Sato heinäkuun loppupuolelta elokuun loppuun.

Mustikka (IV): Maistuva, makea, monikäyttöinen, superterveellinen, yleensä satoisa. Mustikan voi kehua maasta taivaisiin. Joku sanoo että Suomen marjat mätänevät metsiin, mutta itse en tätä mustikoiden kohdalla ainakaan usko. Jos löytää hyvän paikan mihin ei usko muita poimijoita eksyvän ei kannata poimia mustikoita heti vaan antaa rauhassa kasvaa pari viikkoa. Näin koko, maku ja mehukkuus lisääntyvät huomattavasti. Pohjoisessa marjanpoimijoita tuntuu olevan välillä enemmän kuin mustikoita ja otila sanoi että pääkaupunkiseudullakin mustikkametät on melko hyvin loppuun koluttuja! Aina olen kuitenkin mustikoita löytänyt suuhunpantavaksi ja nytkin pakkasessa on jo pari sankkoa. Satokausi suunnilleen sama kuin vatulla eli heinäkuun lopusta elokuun loppuun. Ekat yöpakkaset vie yleensä mustikat eli jos syksy on lämmin niin mustikoita voi hyvinkin syödä syyskuun puoliväliin asti. Tällöin ei välttämättä kannataa enää poimia säilöön sillä seassa on monesti vanhaksi menneitä yksilöitä.

Elokuu->

Juolukka (III): Make,a mustikannäköinen ,aliarvostettu marja! Kasvaa mustikkaa hieman kuivemmilla paikoilla. Erittäin nopea poimia hyvänä vuonna sillä varvut ovat usein täynnä mehukkaita marjoja. Tätä ei monet poimi joten paikkoja löytää helposti! Voi myös poimia sekaisin mustikan kanssa ja syödä sellaisenaan. Kannattaa käsitellä pian poiminnan jälkeen, sillä juolukka tuntuu houkuttelevan matoja mikäli jätät marjat sankkoon. odottelemaan..
Saokausi heinäelokuun vaihteesta elokuulle.

Variksenmarja (II): Kuivilla kankailla viihtyvä musta pieni marja. Jos löydät hyvän paikan saat poimittua pomurilla alta aikayksikön sankkokaupalla variksenmarjoja!  Kannattaa poimia vasta kun marjoissa on kunnolla mehua eli satokauden lopusta. Paras mehumarjana muiden marjoen kanssa sekokettuna. Satokausi elokuu.

Karviainen (IV): Loistavan aromikas marja, joka kasvaa lähinnä puutarhoissa. En ole löytänyt villejä karviaispensaita, joten täytyy jatkaa etsimistä, sillä pidän tästä marjasta tosi paljon ja omien pensaiden istutteluprosessit on vaiheessa  Satokausi elokuu.
Ruusunkiulukat (III): Tämän kerääminen on oikea pain in the ass! Pensaasta parin marjan syöminen on ok, mutta jos haluaa kerätä niin siemenet pitäisi poistaa ja se on helpommin sanottu kuin tehty. Löytyy villinä melkeen joka paikasta ja lajikkeita monia erilaisia. Kapupungissa jos kerää niin ruusunkiulukan kohdalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ettei pensaat ole ihan tien/tehtaiden vieressä. C-vitamiinipitoisin marjamme. Viime syksynä tein sosetta ja olihan se hyvää! Säilyvyys tosin oli huono kun hometta alkoi tulemaan jo parin päivän päästä. Satoa odotettavissa elokuusta-lokakuuhun.

Marja-Aronia (II): Erittäin satoisa puutarhamarja. Istutettu ja yleistynyt Suomessa vasta viime aikoina joten villit pensaat harvinaisia. Kannattaa tsekata isojen taloyhtiöiden pihoja josko he olisivat istuttaneet marja-aroniaa pensasaidoiksi ja kerätä hetelmät talteen. Kuulemma paras mahdollinen marja kotiviinin tekoon. Itse en tykkää mausta kovin paljon joten keräilen vuosittain vain jonkin verran. Satoaika elo-syyskuu.

Puolukka (III): Punainen hapan marja jota metsät pullollaan syksyisin. Jos muut marjasadot ei ole onnistuneet niin puolukkaa löytyy aina! Kuivilla kankailla yleisin. Monikäyttöinen, mutta parhaaksi näkemäni käyttötapa on mehustus. Satokausi syyskuun alusta lokakuulle. Satokauden  loppupäästä marjat mehukkaimpia eli parhaimmillaan.
Tyrni (III): Voimakas pensasmarja. Villejä pensaita en ole nähnyt, mutta leviää nopeasti jos istuttaa puutarhaan taimia. Pensaat kasvavat usean metrin korkeudeksi eli kannattaa valita tarpeeksi tilaa. Poiminen haasteellista piikeistä johtuen. Paras keino onkin syödä marjat suoraan oksasta. Kieltä saattaa pistellä, mutta sehän ei tosi marjastajaa haittaa! Satokausi syyskuusta lokakuuhun


Karpalo (III): Loppusyksystä/alkukeväästä poimittavissa oleva suht harvinainen voimakas marja. Paras paikka etsiä on kostea suo tai vanha kuivanut järvi. Helpoin poimintatekniikka on poimia mättäästä kaikki näkyvissä olevat marjat ja sen jälkeen polkaista mätästä jolloin lisää marjoja ilmestyy sammaleikosta.
Extra vinkki (V):  Mene elokuun loppupuolella metsään ja poimi kaikkia metsämarjoja sekaisin. Satokaudet menevät mukavati päällekkäin joten voit poimia samaan aikaan niin mustikkaa, juolukkaa, variksenmarjaa ja puolukkaa.. Käytä sekoitus sellaisenaan mehustukseen tai puhdistettuna pakastukseen.

Marjanpoimintamusat:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti